18.4.2019

Kun tubettaja Roni Backista tuli nuorisoidoli, suosio meinasi nousta päähän: ”Rahaa tuli yhtäkkiä enemmän kuin tarvitsin ja sitä oli vaikea käsitellä”

Roni Back on yksi Suomen suosituimmista tubettajista. Varsinkin nuoret pitävät häntä idolina ja esikuvana. Back sanoo tunnistavansa vastuunsa.

– Parhaimpia taitojani on se, että osaan ajatella etukäteen, mitä kannattaa sanoa ja mitä ei.

Roni Back aiheuttaa faneissaan hysteriaa. Motiivin kuvaukset on ajoitettu espoolaisen Duudsonit-temppupuiston aukioloaikojen ulkopuolelle, jotta kuvat saadaan ottaa rauhassa.

Silti sana tubetähden läsnäolosta leviää nopeasti liikuntapäivää viettävässä koululuokassa. Lapset kerääntyvät ihailevina Backin ympärille.

– Roni, oot paras tubettaja, hihkaisee teini-ikää lähestyvä poika ja heittää idolilleen yläfemmat.

Tubettaja Roni Back jaksaa tavata nuoria fanejaan.

Yläfemma oman idolin, tubettaja Roni Backin kanssa on monelle nuorelle unelmien täyttymys.

Puoli miljoonaa katsojaa joka kuukausi

Roni Back, 25, on oikealta sukunimeltään Bäck. Hän on tubettanut kuutisen vuotta, joista kolme viimeisintä ammatikseen. Hänen tilinsä Youtube-suoratoistopalvelussa on kerännyt yli 465 000 tilaajaa, ja yksittäisillä videoilla on keskimäärin 200 000 näyttökertaa.

Suosion kasvu on ollut huimaa. Tällä hetkellä hänen videonsa keräävät joka kuukausi noin puoli miljoonaa yksittäistä katsojaa ja noin 10 000 uutta tilaajaa.

– Mieti, puoli miljoonaa on kymmenisen prosenttia kaikista suomalaisista! Välillä se vähän ahdistaa, koska kaikki lähti liikkeelle harrastuksesta, hän sanoo.

– Oli uuden elämän aika: tästä lähtee itsevarma Roni.

Roni Backista tuli ammattimainen tubettaja noin kolme vuotta sitten. Ensimmäisen sysäyksen antoi purentavian vuoksi tehty leukaleikkaus vuonna 2015.

– Se muutti ulkonäköäni mielestäni parempaan suuntaan. Sen ansiosta ajattelin, että on uuden elämän aika: tästä lähtee itsevarma Roni, joka esiintyy Youtubessa omilla kasvoillaan.

Samoihin aikoihin hän sanoo älynneensä, että mitä enemmän itseään laittaa likoon, sitä enemmän videoita katsotaan.

Roni Backin videot keräävät noin puoli miljoonaa yksittäistä katsojaa joka kuukausi.

Liikunta on Roni Backille tärkeää. Nykyisin hän pelaa jalkapalloa, mutta voitti nuorena A-juniorina myös salibändin SM-hopeaa.

– Aiemmin esiinnyin pelkällä äänelläni. Kun vertasin itseäni kollegoihini, huomasin, että heidän henkilöbrändinsä olivat aidompia ja samaistuttavampia kuin minun pelkkä ääneni.

Uudistumisen yhteydessä myös videoiden sisältö muuttui. Ensimmäisissä videoissaan Back pelasi Minecraft-videopeliä ja käytti nimeä Roni the Gamer (pelaaja Roni).

– Kun nyt katson noita videoita, mietin, miten tuosta kotikutoisesta touhusta on voinut tulla mitään suurempaa. Silti juuri se on loppujen lopuksi tuonut minut tähän pisteeseen.

Nykyisin Back kertoo seuraajilleen omasta elämästään tai muista itseään kiinnostavista aiheista, kuten EU:n tekijänoikeusdirektiivistä tai Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sekä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisesta. Toisinaan hän vain hulluttelee.

”Oli outoa unelmoida asiasta, jota ei ollut olemassa”

Lapsena Roni Back oli hiljainen ja ujo. Hän halusi esiintyä, muttei uskaltanut. Youtube tarjosi hänelle kanavan, jossa ujokin nuori pystyi keräämään huomiota helposti.

– Olin myös katsonut kansainvälisiä tubettajia ja ajatellut, että tuota haluan tehdä työkseni. Suomessa ei vielä ollut yhtään ammattilaista, ja oli outoa unelmoida jostain sellaisesta, jota ei vielä ollut olemassa.

Backista on tullut yksi Suomen kärkitubettajista, minkä seurauksena myös julkisuuteen liittyvistä lieveilmiöistä on tullut osa elämää.

– Suosio tuo aina negatiivisuutta mukanaan. En osaa käsitellä asiaa, koska olen pohjimmiltani herkkä ihminen. Kun joku puhuu minusta pahaa, tulen surulliseksi.

– Suosio tuo negatiivisuutta mukanaan. Kun joku puhuu minusta pahaa, tulen surulliseksi.

Kielteistä palautetta tulee onneksi suhteellisen vähän.

– Silti on helppo lukea sata positiivista kommenttia, mutta jos seassa on yksi negatiivinen – mitä jää mieleen? Tietysti se negatiivinen. Lähinnä löytyy niitä, jotka vahtivat jokaista liikettäni tai sanaani ja yrittävät löytää niistä virheitä.

Eniten Backia harmittaa, että hänen sanojaan vääristellään.

– Sitä tapahtuu yllättävän paljon.

Toisaalta julkisuus on tehnyt Backista rohkeamman.

– Itsevarmuuteni on satakertaistunut. Aiemmin uskoin, ettei kukaan välitä minusta. Minulla ei ollut oikein identiteettiä tai käsitystä siitä, kuka olen tai missä olen hyvä. Sitten yhtäkkiä ihmiset kiinnostuivat minusta. Ehkä se nousi vähän jopa päähän.

Miten tämä sitten näkyi?

– En ole ollut missään nimessä ylimielinen tai pitänyt itsestäni liikaa numeroa. Ehkä eniten minua mietitytti, mitä teen ansaitsemallani rahalla.

Back asui 22-vuotiaaksi asti vanhempiensa luona eikä hänellä ollut pysyvää työtä.

– Kun rahaa tuli yhtäkkiä enemmän kuin tarvitsin, sitä oli vaikea käsitellä. En edelleenkään tuhlaa, mutta jouduin kyllä pohtimaan, mitä tämä kaikki oikein tarkoittaa.

Youtube tarjoaa Roni Backilla varman elannon. Kaupalliset yhteistyö lisäävät taloudellista varmuutta.

Roni Back sanoo tiedostavansa vastuun kaikkien pienempien seuraajiensa idolina. Yhtenä parhaimmista taidoistaan hän pitää kykyä ajatella etukäteen, mitä kannattaa sanoa.

Opetan yleisöni ajattelemaan itse

Roni Backin yleisö koostuu eri-ikäisistä faneista, joista nuorimmat ovat hädin tuskin alakoulussa. Kun kohderyhmänä on koko kansa, viisivuotias fani on ihan yhtä merkittävä kuin 50-vuotias.

Toisaalta Back tietää vastuunsa erityisesti lasten fanittamana tubettajana.

– Parhaimpia taitojani on se, että osaan ajatella etukäteen, mitä kannattaa sanoa ja mitä ei.

Backin mukaan Suomessa reagoidaan sisältöihin herkästi. Esimerkiksi lentäminen kirvoittaa heti kommentteja saastuttamisesta ja ilmastonmuutoksesta.

– Kun sain lentämisestä palautetta, käsittelin aihetta videolla. Yritän aina keskustella katsojien kanssa ja vastaan heidän kommentteihinsa.

– Yritän aina keskustella katsojien kanssa ja vastaan heidän kommentteihinsa.

Back sanoo, että hänellä on videoissaan agenda, mutta tarkoituksena ei ole yrittää muuttaa ketään.

– Pääpointtini on, että minä olen tätä mieltä, mutta miettikää itse, mikä on teidän näkemyksenne. Koetan saada ihmiset ajattelemaan itse.

Kaupallisuus helpottaa tekemistä

Tubettaminen on vielä niin uusi ammatti, että sitä ei aina pidetä oikeana työnä. Roni Back tekee ja julkaisee neljä–viisi videota joka viikko. Työ vie kaiken ajan.

– Tälläkin viikolla olen kolmena päivänä aloittanut työt kahdeksalta aamulla ja lopettanut noin yhdeltätoista illalla.

Työn muoto on muuttunut perinteisestä. Työmatka on usein vain sängystä tietokoneen ääreen – mutta toisaalta työtä voi tehdä koko ajan ja missä vain.

Tubettajan tulot riippuvat paljon siitä, minkälaisia videoita tekee ja onko valmis kaupalliseen yhteistyöhön.

– Olen koko kansan Roni.

– Minä olen koko kansan Roni eli henkilöbrändini sopii hyvin kaupalliseen yhteistyöhön. Sen ansiosta saan uusia mahdollisuuksia ja ideoita sekä suuremman korvauksen kun normaalin videon tekemisestä.

Backille suosio on taannut sen, että hän voi tarttua nykyisin vain diileihin, jotka häntä oikeasti kiinnostavat. Hän valikoi tuotteita ja palveluita, joiden arvot hän jakaa – tai joiden ansiosta hän pääsee kokemaan jotain uutta. Yhteistyö on vienyt hänet esimerkiksi Kolumbiaan kahvin jäljille sekä helsinkiläiselle voimalaitokselle yöksi.

View this post on Instagram

MOI JA HYVÄÄ VIIKONLOPPUA! ? niiku varmaan moni muistaa, mä olin viime viikolla Kolumbiassa selvittämässä mistä kahvi on peräisin. ☕ mulla ei ollu alunperin MITÄÄN käsitystä että miten ne kahvipavut päätyy sinne kuppiin. ? lopulta yllätyin positiivisesti, kun kävi ilmi että kahvimarjat poimitaan käsin ja että meidän juoma kahvi lisää työllisyyttä alueilla, missä muut mahdollisuudet on vähissä. ? on hienoa nähdä miten sekä kahvin juojat että @pauligfi ottaa vastuun siitä, ettei tuote ole valmistettu epäreilulla tavalla. ? Nyt löytyy Pauligin tubekavalta tarkempaa videota meidän kahvireissulta. Käykää kattoo, koitan vastailla siellä myös kommentteihin! ? #paulig #kahvi #kaupallinenyhteistyö

A post shared by Roni Back (@ronibackyt) on

Mutta voiko kenestä tahansa tulla tubettaja? Roni Back rohkaisee kokeilemaan.

– Ei siihen tarvita erityistä suunnitelmaa tai brändiä. Tärkeintä on tehdä säännöllisesti ja pitää hauskaa. Aluksi voi lähteä vaikka matkimaan.

Kyllä, matkiminen on siis Backin mukaan sallittua.

– Yksikään idea ei ole jonkun omaisuutta. Minua matkitaan paljon ja se on yksi suurimmista kohteliaisuuksista.

– Minua matkitaan paljon ja se on yksi suurimmista kohteliaisuuksista.

Tubessa voi pärjätä myös, vaikka siellä haluaisi puhua vaikkapa vain ay-asioista. Jos aihe on liian kuiva, siitä pitää tehdä muilla keinoilla ja tavoilla kiinnostava ja hauska, Back ohjeistaa.

– Ihmisistä 99 prosenttia tulee Youtubeen viihtymään. Siksi puhun vakavista asioista viihteellisesti ja koetan saada huumoria mukaan.

Roni kertoi Motiiville, mikä on hänen hämmentävin työelämäkokemuksensa.

Tulevaisuus on tubessa

Back sai tehtyä kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon vuonna 2015 Estonian Business Schoolissa Helsingin Ruoholahdessa. Jos tubettaminen alkaisi kyllästyttää, voisi hän hyödyntää koulutustaan ja siirtyä esimerkiksi markkinointialalle. Kansainvälisyydelle Back ei sano ehdottomasti ei, muttei näillä näkymin ole vaihtamassa suomen kieltä englantiin.

– Moni on kysynyt, miksi tyydyn Suomeen, kun voisin muualla saada miljoonia seuraajia. Kansainvälisellä kanavalla voi olla miljoonia tilaajia, mutta silti sitä katsotaan vähemmän kuin minua, koska kilpailu on kovempaa.

Lisäksi ulkomailla monilla tubettajilla on oma, usean henkilön tuotantotiimi. Siinä kilpailussa yksinäinen tubettaja jää herkästi jalkoihin.

– Suomessa homma ei ole vielä yhtä kehittynyttä ja tarjontaa on edelleen vähän. Täällä olisi vieläkin tilaa vaikka kuinka monelle tubettajalle.

Roni Backia on pyydetty useasti television viihdeohjelmien juontajaksi tai panelistiksi. Ainakin tähän asti vastaus on ollut ei.

Televisioura ei kiinnosta Roni Backia. – Se olisi yksi typerimmistä ratkaisuista, jonka voisin tehdä.

Oman tulevaisuutensa Back näkee Youtubessa.

– Radioon en menisi koskaan, hän toteaa jyrkästi.

Televisioon häntä on pyydetty useita kertoja esimerkiksi viihdeohjelmien juontajaksi.

– Televisioura olisi yksi typerimmistä ratkaisuista, jonka voisin tehdä. Tube on kasvava kanava, jossa myös rahaa liikkuu paljon enemmän. Tubettamisessa saan tehdä sitä, mitä itse haluan, kun taas telkkarissa joku muu määrittelisi, mitä tehdään ja minkälainen pitää olla.